15 жовтня, 2019

Будьмо достойні козацького роду



 
Доки буде Україна –доти будуть козаки. І це не просто слова поета-пісняра. Річ у тім, що козаччина-це феномен, який об’єднав у своїх лавах вихідців з усіх суспільних станів. Тому без перебільшення його можна назвати загальнонаціональним.
Напевне, ніхто не сперечатиметься, що козаки – досить цікаве «явище» в українській і навіть світовій історії. Скільки є різноманітних згадок про них у різних джерелах. Щодо козацьких обрядів, то їх існує величезна кількість, деякі з них збереглися у переказах, деякі –написані етнографами та змальовані художниками.
 Тож,15 жовтня, до Дня українського  козацтва та захисника України,працівники бібліотеки-філії № 5 разом з учнями  ЗНЗ № 8  згадали деякі елементи козацьких традицій та розваг, провівши  годину козацьких традицій «Будьмо достойні козацького роду», де присутні мали змогу позмагатися у вправності та кмітливості. Доклавши разом розум, спритніть та вправність рук та ніг, діти з задоволеннями і складали торбину козака, котрий збирається в похід , і мали причетність до готування козацької страви, і навіть мали змогу якнайшвидше дістатися до уявної козацької застави.
 Але, виявляється, що поряд з  козацькою мужністю, силою, хитрістю та розумом  частенько зустрічається краплинка містики, яка робить цих відважних воїнів чимось більшим, ніж просто вояками. В цьому присутні переконалися, переглянувши відео «Таємниці козаків-характерників».