30 березня, 2018

Великдень - земне причастя небом


     Великдень, Пасха, Христове Воскресіння - найочікуваніше світле весняне свято. З Великоднем традиційно пов'язана значна кількість народних повір'їв, прикмет і обрядів, які формувалися століттями.
Господині напечуть традиційного запашного хліба - паски і розмалюють різнокольоровими лініями яйця. Звісно, важливо, аби в домі панувала атмосфера свята й затишку, але головним у цей день має страти духовна радість, мир та любов один до одного.
Саме тому, напередодні , 30 березня бібліотекарі бібліотеки-філії №5 ім. О. Блока провели цікаву,  духовну годину  з учнями Олександрійського професійного ліцею  зі священиком «Великдень – земне причастя небом».
На зустрічі були присутні  єпископ Олександрійський та Світловодський Боголеп  та Настоятель Храму святих великомучеників Анастасії Узорешительниці та Теодора Тірона протоієрей Олексій Микитенко.
Відбулася щира та відверта розмова про добро, чесність, повагу. Йшлося про те, як православна людина сприймає в сучасному світі розп’яття Сина Божого - Ісуса Христоса. Адже Страсна п’ятниця -  найбільш скорботний день церковного календаря, коли згадують хресні страждання і смерть Спасителя. Та Його Воскресіння з мертвих – як  диво-див, яке свідчить кульмінаційний  момент спасіння не лише Сина Божого, а й усього людства починаючи з Адама.
Що кожна людина у повсякденному житті має дотримуватися моральних чеснот, бути щасливою, жити у злагоді зі собою, оточуючими людьми, Богом і природою, адже після фізичного завершення життя, відкриваються інші двері у невідоме, яке ми обираємо самі собі ще за життя.
         Провідною думкою зустрічі стали слова Святиго  Іоана Кронштадтського:
«Ісус Христос Спаситель наш, Своєю смертю переміг нашу смерть і Своїм Воскресінням поклав основу нашому воскресінню».
         Сердечно дякуємо єпископа Олександрійського та Світловодського Боголепа  та Настоятеля  Храму святих великомучеників Анастасії Узорешительниці та Теодора Тірона протоієрея  Олексія Микитенко за змістовні та дуже корисні духовні поради щодо святкування Великодня.