11 грудня, 2017

Мої права - моя фортеця

  «Знання права заслуговує найбільшої поваги»
Давньоримський юрист Ульпіан
10 грудня- Міжнародний день прав людини.
          Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.
          Зокрема, засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. У цей день, зазвичай, згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.
         До цієї дати бібліотекарі бібліотеки-філії №5 підготували для учнів ОПЛ №13
дискусійний майданчик «Мої права-моя фортеця».
 Під час заходу, присутні дізналися про історію свята, про свої права та обов’язки.  Найбільшу зацікавленість у молоді викликали завдання, в яких потрібно було проявити кмітливість у розв’язуванні кримінальних ситуацій.  Користувачі  з задоволенням відповідали на питання бліц-вікторини «Знавці правознавства».
  Працівники бібліотеки мають надію, що цей захід  допоможе розібратися і орієнтуватися у багатоманітному світі правових відносин та не розгубитися у складних ситуаціях, що можуть виникнути у житті. 

Отже, від народження всі люди мають певні права, які гарантовані Конституцією і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати, але пам'ятати, що поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.