07 листопада, 2019

Медіаграмотність. Як не стати інформаційною маріонеткою?


 

«Інформаційна війна», «пропаганда», «фейк», «джинса» – терміни, які стали звичними для більшості українців. Розібратися з усіма видами медіа (друкованими, графічними, звуковими, візуальними) та різними технологіями маніпулювання свідомістю громадян допомагає медіаосвіта та медіаграмотність. 


Тож,  медіаграмотність — це набір компетентностей, необхідних для активної й усвідомленої  участі в житті медійного суспільства. Нідерландські експерти визначили, які ж мають бути компетентності медіаграмотності: розуміння, використання, комунікація, стратегія.





Задля розвитку медіа-здібностей своїх користувачів, бібліотекарі бібліотеки-філії №5 підготували та провели цикл заходів в рамках тижня медіаграмотності:  для учнів НВО «Олександрійська гімназія ім. Т. Г. Шевченка – ЗНЗ І-ІІ ступенів – школа мистецтв» урок – екскурс «Краще за дискотеки-віртуальні бібліотеки», для молоді ЗНЗ №8 годину інформації «Мережа, яка об’єднала світ», а для людей елітного віку веб-огляд «Інтернет, як джерело одержання  інформації».


В ході заходів присутні ознайомилися із  поняттями з даної тематики; обговорили важливість медіаграмотного сприйняття інформації; взяли активну участь  у  виконанні ряду практичних вправ, як «Павутинка», «Зіпсоване радіо»,  «Що для чого» та інші.  Для закріплення завдання учасники отримали домашню роботу самостійно проаналізувати своє медіаполе на протязі тижня, що має назву « Мій Медіапростір». Заходи виявився цікавими і насиченими, а вправа «ЗМІ, як спосіб маніпуляції» став родзинкою зустрічі. Практичні вправи та  відео «StopFake: будьте медіа грамотними!»  викликали жваве обговорення серед дорослого населення.


Тож, присутні переконались,  що медійна грамотність – сукупність навичок і розумінь, які дозволяють людям використовувати, аналізувати, оцінювати і створювати повідомлення в різних видах медіа, жанрах і формах.