18 жовтня, 2019

Чому в ХХІ ст. існує рабство



 Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі.
Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром».  На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві
З метою протидії торгівлі людьми та підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему в рамках проекту «Я маю право», бібліотекарі бібліотеки-філії№5 спільно з фахівцем відділу Олександрійського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги А. О. Лунгою підготували   для учнів Олександрійського професійного ліцею дискусію «Чому в ХХІ ст. існує  рабство».
-                     Торгівля людьми  - одна із сучасних форм рабства, що включає в себе не лише домашнє рабство, примусові шлюби, боргову кабалу, примусове зайняття проституцією чи участь у виготовленні порнографічної продукції, нестерпні форми праці, а й кіднепінг(викрадення дитини з метою шантажу, отримання викупу) ,  - наголосила  фахівець з правової допомоги Анна Олексіївна.
Під час дискусії присутні отримали інформацію про форми торгівлі людьми, методи вербування, особливості працевлаштування через фірми-посередники. Детально розглянули «ланцюг» потрапляння людини в руки вербувальників та як відбувається механізм  викрадення в різним містах, набули знань про безпечну поведінку в громадських містах, вулицях та дорогах. Також учасники мали можливість переглянути фільми «В Олександрійському районі упродовж місяця зникли двоє підлітків» та «Заради експерименту журналісти викрали дівчину в середмісті Черкас»,  які наочно продемонстрували  масштаби  кіднепінгу.
Ведучі закликали усіх присутніх на заході володіти необхідною інформацією, бути уважними та уникнути небезпеки. 
Сподіваємось, що отримана інформація допоможе кожному ніколи не потрапляти в подібні ситуації. Будьте завжди вільними та щасливими!